Літній догляд за виноградниками

Літній догляд за виноградниками

Технології Перегляди: 550

На протязі літнього сезону виноград розвивається, наповнюється соками, викидає китиці ягід і поспіває, щоб принести нам задоволення та насолоду смаком чудових плодів.Але рідко буває так, що смачний і якісний виноград виростає в поганих умовах — без догляду, правильної обрізки, поливання, внесення добрив та утеплення на зимовий період.

Щоб добитися хорошого і соковитого врожаю, необхідно дотримуватися визначених правил, що і поєднують у собі рекомендації по літньому догляду винограду.

Правила догляду за виноградом влітку
Цей догляд за виноградом вкрай потрібний, коли надворі стоїть спека, земля пересихає від нестачі вологи. У такі дні необхідно проводити полив винограду у вечірні години. В той момент, коли відбувається формування суцвіть, поливають кожен кущ два рази, виливаючи на нього по два-три відра за раз. Коли китиці наливаються і дозрівають, то поливають один раз на півтори-два тижні, виливаючи на кущ два відра води.

При необхідності, поєднують поливання із підживленням мінеральними добривами. Крім того, стежать за тим, щоб на рослині не з’явилися паразити. Виноградне листя із зворотного боку має бути рівним і мати зеленуватий колір, без вмісту нальоту. Якщо правильно проведена обрізка кущів, то виноград не загущений, а це набагато знижує ризик захворювань. Тому про обрізку виноградної лози піде мова далі.

Якщо помічено, що на кількох листках куща з’явився білий наліт, то потрібно їх відламати і викинути подалі від винограднику, щоб уникнути зараження інших кущів. Якщо листя більше заражено, то проводять обприскування кущів спеціальними препаратами (купуються в будь-якому садовому магазині), які оберігають від борошнистої роси та виноградного кліща. Також можна провести обробку куща розчином води та колоїдної сірки. Щоправда, для цього не рекомендується використання обприскувача, так як сірка майже не розчиняється у воді.

Якщо на листках знизу з’явилися білі плями, а зверху жовті, то значить виноград вражений несправжньою борошнистою росою (Мілдью). У терміновому порядку обробляють весь виноградник!

Першу обробку проти хвороб потрібно провести перед цвітінням. Добре зарекомендував себе препарат від несправжньої борошнистої роси – Ридоміл голд.

Препарат слід розвести окремо, потім перемішати і обприскати виноград. Можна додати сюди ж Фуфанон або Актеллік від павутинного кліща.

Другу обробку проводять, коли ягоди підростуть до розмірів маленької горошини.

Так само дуже важливо здійснювати своєчасне видалення пасинків, щоб рослина не розтратила поживні речовини, необхідні для росту і визрівання лози та ягід.

У період з середини червня до середини липня необхідно провести ряд підгодівель. Практично ідеальний наступний склад: настій коров’яку (1:5) з додаванням 20 грам нітрофоски, 30 грам суперфосфату, 50 грам деревної золи на 10 літрів води.

Обрізка виноградної лози
Новачків у вирощуванні винограду часто турбує виноградна лоза, і те, як її правильно підрізати. Адже за літній сезон, вона дає безліч пагонів, і зовсім незрозуміло, які з них потрібно відрізати. А якщо пустити справу на самоплив, то через кілька років столовий виноград почне нагадувати дикий, з дуже довгими пагонами і вкрай малою кількістю плодів. Вся справа в тому, що урожай дає лише та лоза, яка виросла в минулому році, тому плодоносна в цьому сезоні лоза обов’язково підлягає видаленню.

Обрізку потрібно проводити через бруньку з вусиком. Знайти її можна на стовбурі, звідки виростає вусик, там розташована перегородка, яка не пропускає вологу.

Коли виноградний кущ розвивається, то він формує чотири “рукави”, два з яких іде ліворуч, а два вправо. Восени ми обрізаємо лозу плодоношення до 8-10 бруньок. Навесні, ця лоза прив’язується до дерев’яного стовбура. В цілому, на кущі необхідно залишати не менше п’ятдесяти бруньок. Лоза, яка дає плоди у поточному році обрізається, а на її місці залишається невеликий пеньок, близько п’яти сантиметрів. На цьому пеньку виростають дві лози, одна з яких обрізається до двох-трьох бруньок, і стає наступним пеньком, а друга лоза обрізається довше, вона і буде плодоносити в наступному році.

Правила обрізки виноградної лози.

З року в рік, цей процес повторюється, що дозволяє кущу зберегти тільки молоду деревину і давати хороший врожай винограду. А також, не розростися до гігантських розмірів. Потрібно відзначити, що обрізні пагони повинні бути товще олівця.

Надрукувати